Bittikolikot,

mistä niissä on kyse?


Todellinen esimerkki kryptovaluuttahuijauksesta.

Tämä tositarina on käännetty vapaasti suomentaen englannista. Se ilmestyi joulukuussa 2018 Bitcointalk.org-sivustolle. Sinne liittynyt henkilö kirjoittaa kuinka vuonna 2017 hän omaa tyhmyyttään siirsi kaikki virtuaalivaluuttansa erääseen nettilompakkoon saatuaan ystävältään suosituksen tehdä niin. Viestin lähettänyt heppu kirjoitti kuinka myös hänen ystävänsä säilytti samassa nettilompakossa suuria summia virtuaalivaluuttaa, mutta jostain syystä hänellä ei ollut ongelmia palvelun kanssa.

Viestin kirjoittanut henkilö, joka on luultavasti venäläinen, kertoi valinneensa nettilompakon siksi, että oli helppoa tehdä sen kautta maksuja kännykän avulla. Hänelle ongelmat alkoivat siitä, että päivittäinen nostoraja kutistui kutistumistaan. Ensin hän sai päivässä ulos enintään 2000 Yhdysvaltain dollaria vastaavan summan, sitten vain tonnin, sitten vain 250 ja lopulta hän ei saanut nostaa penniäkään.

Viestin lähettäjän mukaan hänellä on nyt noin 100 000 USD:n edestä bitcoinia lukossa siinä nettilompakossa. Hän ei saa niitä ulos.

Jos tämä esimerkki kuulostaa siltä, ettei siinä oikein ole kliimaksia, se on aivan syystäkin: tämä ei ole jännitystarina, vaan harmaata arkea. Voidaan kuvitella viestiketjun lähettäjä istumassa keittiössä katselemassa ikkunasta ulos, naputtelemassa sormillaan pöytää ja mumisemassa itsekseen: "Mitäs tässä nyt tekisi?" Vastaus siihen on: "Mitään ei ole tehtävissä."

Huijatuksi tullut voi toki lähettää sähköpostia nettiin ja varoittaa muita lankeamasta lankaan, ja kirjoittaa viestin vaikka poliisille, lakimiehelle ja lehdistölle, mutta kaikki ne johtavat samaan lopputulokseen:

"Tehty mikä tehty."

Kryptovaluutalla tehdyt transaktiot ovat sellaisia, ettei niitä tavallinen pulliainen kykene perumaan. Ei myöskään ole jotakin puhelinluetteloa tai kontaktihakemistoa, jonne lähettää valitus. Jos bitcoinit lähetetään osoitteesta A osoitteeseen B, silloin se on siinä. Vain B voi lähettää bitcoinit johonkin osoitteeseen, kuten takaisin A:lle, tai eteenpäin C:lle.